Möbler

Förstå vanliga termer om teak trä

Det finns ett växande antal säljare i teak eller i familjen av teak träföremål, oftast möbler. Dessa villkor kan vara vilseledande i natur och människor som vill ha äkta och hög kvalitet trä kan luras av en uppenbar pruta. I ett värsta scenario, vissa kan annonsera och avgift för teak eller möbler av trä i samma familj men kan faktiskt sälja trä av en lägre kvalitet.

Teak kommer från ett relativt litet geografiskt område och av de mer populära arterna av denna typ av trä har varit overharvested. Som sådan, är efterfrågan högre än tillgången, vilket är bara en av de faktorer som driver priserna på det högre. De flesta teak exporterande länder följer Thailands bly i återbeskoga deras skörd träd och reglering av skörden och export av den. Det finns fortfarande några instanser av svarta marknaden teak att göra sin väg ut till marknaderna, emellertid.

Teak som är hållbart odlas och skördas oftast kommer från en trä plantage, vilket innebär att när en köpare ser "plantation teak", de köper trä som skördades med hållbara metoder. En av de utmaningar som kommer från sådana odlingar är att dess kvalitet får klassificeras som "C klass." Trä kan ges ett betyg baserat på dess hårdhet (teak är en mycket hårt trä, så även en mindre eller lägre graderade teak är mycket hårt och slitstarkt), färg och ådring.

C klass teak kommer från träd som var yngre när skördas och visar en blandning av hjärtat trä (från mitten av trädet) och sap trä (från yttre och nyare tillväxten av trädet). Detta trä har variationer i färg och kornet kan vara mindre enhetlig. För dem som planerar lämnar teak utomhus och åldrande naturligtvis färg skillnaden mellan A eller B kvalitet teak och C kvalitet är försumbar. Vissa människor gillar skillnaderna i spannmål eftersom det ger mer personlighet till pjäsen.

A eller B klass teak skördas från äldre träd och blir alltmer sällsynt, främst eftersom de flesta odlare skörda sin teak tidigare för att tjäna pengar, snarare än att låta det växa i 40-60 år, vilken är krevad för maximal leverans av A eller B klass teak från en skörd. A eller B klass teak är jämnt färgad och har en rak ådring.

Om du köper A, B eller C klass teak, så länge som träet är äkta teak och certifierade från en hållbar källa, kan du vara säker på att din teak utemöbler kommer att pågå i en livstid med liten/ingen underhåll inblandade.